Πιθανά XCtracks για Εδεσσα και για Μουζάκι - eXCpedition 2020

Το προηγούμενο άρθρο ήταν αφιερωμένο στη διερρεύνηση του ποια μέρη είναι καλύτερα για πτήση μέσα στο διάστημα από 4η εβδομάδα Ιουλίου μέχρι 4η εβδομάδα Αυγούστου.

Τα συμπεράσματα ήταν τα παρακάτω:


  • Εβδομάδα 4 Ιουλίου      : 1. Εδεσσα, 1. Μουζάκι (παρόμοια)
  • Εβδομάδα 1 Αυγούστου: 1. Μουζάκι, 2. Μιτσικέλι, 3. Εδεσσα
  • Εβδομάδα 2 Αυγούστου: 1. Μουζάκι, 2. Εδεσσα, 3. Μιτσικέλι
  • Εβδομάδα 3 Αυγούστου: 1. Εδεσσα, 2. Μουζάκι, 3. Μιτσικέλι
  • Εβδομάδα 4 Αυγούστου: 1. Μουζάκι, 2. Εδεσσα, 3. Μιτσικέλι

Σε αυτό τώρα το άρθρο πηγαίνουμε στο επόμενο επίπεδο, δηλαδή εφόσον βρεθούμε σε κάποιο από αυτά τα μέρη, τι σενάρια έχουμε προετοιμάσει για μεγάλες πτήσεις στην περιοχή.

Στις ιδέες για XC που παραθέτω παρακάτω, έχω αποκλείσει το Μιτσικέλι, γιατί όπως έδειξε η ανάλυση, δεν είναι πρώτη επιλογή για τις συγκεκριμένες εβδομάδες.

Καταλήγουμε λοιπόν σε σενάρια που μπορούμε να σκεφτούμε, τις περισσότερες φορές ανατρεπτικά, που θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες σε αυτά τα μέρη όταν βρεθούμε εκεί.

Τα σενάρια αυτά, χρησιμοποιούν τα δεδομένα από τη Database των Ελληνικών θερμικών που όπως μπορεί να γνωρίζετε έχω απομονώσει και μπορείτε να τα βρείτε στο παρακάτω link:

xcproject

Παρακάτω έχω τα σενάρια, τα οποία έχουν QR code, τον οποίο μπορείτε να φωτογραφήσετε με το πρόγραμμα XCtrack. Αυτόματα περνάνε τα θερμικά σαν πυλώνες, και η διαδρομή που εμφανίζεται στο GPS, σας πηγαίνει από το ένα θερμικό στο άλλο μέχρι το τέλος.

Αν φωτογραφήσετε με ένα QR reader το QR Code, σας πηγαίνει αυτόματα στο xcplanner όπου μπορείτε να τροποποιήσετε ή να αναλύσετε διαφορετικά τη διαδρομή.

Πάμε λοιπόν:

ΕΔΕΣΣΑ-1


Στο σενάριο αυτό, ξεκινάμε από την Έδεσσα αρχικά πετώντας από ανατολικές πλαγιές. Περνάμε το Ασκιο προς γρεβενα με σκοπό να χρησιμοποιήσουμε τα νέφη από το μέτωπο της ΝΑ αύρας που μπαίνει και δημιουργεί σύγκλιση με την ΒΔ αύρα της Καστοριάς. Ετσι περνάμε στο Μέτσοβο με σκοπό να πιάσουμε Δυτικές πλαγιές στην πίνδο και να πετάξουμε μέχρι αργά το απόγευμα με στόχο τους Αμοργιανούς, 20 Κ νότια του Εμπεσσού.

ΕΔΕΣΣΑ-2


Αυτά θεωρώ ότι είναι εφικτά 200 Κ φεύγοντας πάλι από την Εδεσσα και με τη βοήθεια αρχικά του ΒΔ στον κάμπο της Πτολεμαίδας και μετά μένοντας ψηλά πάνω από την αύρα της Λάρισας και εκμεταλλευόμενοι είτε νεφόδρομους είτε δυτικές πλαγιές μέχρι τα Κανάλια στο Βόλο στην περιοχή της λίμνης.

Μουζάκι-1


Απογείωση νωρίς με ανατολικές πλαγιές. Κάνουμε το γύρω και περνάμε στα Τζουμέρκα, Εμπεσσό, Αμοργιανούς, Παναιτωλικό, Αγρίνιο.


Μουζάκι-2
Αντίστοιχο σενάριο με στάση στους Αμοργιανούς.


Μουζάκι-3
Πανελλήνιο ρεκόρ Τριγώνου FAI από το Μουζάκι, με λεπτομέρεια το σημείο στη Χελώνα, ξανά αετούς και προσγείωση στον Αχελώο.


Μουζάκι 4
100 FAI τρίγωνο από Μουζάκι. Μετά το Βουλγαρέλι φεύγουμε προς Βραγγκιανά και προσπαθούμε για Δυτικές πλαγιές.


Δείτε αυτές τις ιδέες και ενεργοποιηθειτε, πρέπει να έχουμε έτοιμα σενάρια όταν πάμε σε κάποια σημεία να πετάξουμε.

Βαγγέλης Τσούκας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021