Best XC areas in Greece per week for the Summer

Περιοχές πτήσεων-XC για το καλοκαίρι ανά εβδομάδα


Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ήθελα να μαζέψω τις πτήσεις από το Database του Leonardo, και να τις επεξεργαστώ με σκοπό να βρώ ποια είναι η καλύτερη περιοχή μέσα στο καλοκαίρι για να πετάξω cross country, τις συγκεκριμένες μέρες των διακοπών μου.

Από την ανάλυση που προέκυψε βγήκε ένα σημαντικό στοιχείο, ένας δείκτης-βαθμολογία της κάθε περιοχής από τις πιο ενδεικτικές που χρησιμοποίησα, ο οποίος χαρακτηρίζει την περιοχή για κάθε εβδομάδα του μήνα.

Με απλά λόγια, μπορώ να βγάλω συμπέρασμα για το ποια είναι η καλύτερη-στατιστικά περιοχή για να πετάξω XC ανά εβδομάδα, και ποια είναι η καλύτερη εβδομάδα για την κάθε περιοχή.

Μεθοδολογία

  • Αρχικά πήρα ένα σημαντικό δείγμα με τις μεγαλύτερες σε χιλιόμετρα πτήσεις ανά περιοχή που έχουν καταγραφεί στο Leonardo. 
  • Στη συνέχεια τις τοποθέτησα πάνω σε ένα ημερολόγιο ανά εβδομάδα. 
  • Μέτρησα τον αριθμό των πτήσεων ανά εβδομάδα από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί
  • Βρήκα τη μέγιστη σε απόσταση πτήση για την κάθε εβδομάδα
  • Υπολόγισα το μεσο όρο των χιλιομέτρων ανά πτήση για την κάθε εβδομάδα
  • Τέλος όρισα έναν Συνολικό Δείκτη βαθμολογίας, με βάση τον οποίο:


To τελικό βήμα, ήταν να αποτυπωθεί γραφικά η κάθε πριοχή και να γίνει μια σύγκριση μεταξύ τους. 
Ας δούμε παρακάτω:

ΜΟΥΖΑΚΙ

Για το Μουζάκι φαίνεται ότι η καλύτερη καλοκαιρινή εβδομάδα είναι η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, Αλλά κι η προηγούμενη, δηλαδή η τελευταία του Ιουλίου. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά αξιόπιστο καθώς έχει γίνει μεγάλη καταγραφή πτήσεων στην περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά την κλασσική περίοδο διακοπών του Αυγιούστου. 

Για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου λοιπόν φαίνεται ότι η μέγιστη απόσταση που έχει καταγραφεί είναι περίπου 130 km, με μέσο όρο των καλύτερων πτήσεων στο δείγμα που χρησιμοποίησα τα 93km. Αντίστοιχος είανι ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου, με λίγο λιγότερη μέγιστη πτήση σε χιλιόμετρα (113)

Η καλή απόδοση πτήσεων στο Μουζάκι είναι λογική, καθώς ταυτίζεται με την περίοδο που μπαίνει το μελτέμι, που στην περιοχή στρέφεται σε ανατολική μέτρια αύρα, και το μέρος κοιτάζει ανατολικά, άρα "δουλεύει" καλά από νωρίς.


ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Εδώ το δείγμα δεν είναι πολύ μεγάλο, και οι συχνές πτήσεις στη περιοχή έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά , και για την περίοδο που κοίταξα, φαίνεται ότι καλύτερες εβδομάδες εκεί είναι η πρώτη και η δεύτερη του Ιουλίου, μεκαλύτερη τη δεύτερη, όπου και οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην περιοχή είναι μεγαλύτερες ενώ η υγρασία είναι χαμηλή. Μέγιστη απόσταση 139 km τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, και μέση απόσταση των καλύτερων καταγεγραμμένων πτήσεων στην περιοχή τα 110km, επαναλαμβάνω με μικρό δείγμα πτήσεων.


ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ

Για να δούμε τι γίνεται με μια περιοχή που την είχαμε τα προηγούμενα χρόνια παρεξηγήσει το καλοκαίρι, καθώς το μέρος φοβόμαστε ότι είναι πολύ δυνατό και υπήνεμο ειδικά όταν μπαίνει το μελτέμι στην Στερεα Ελλάδα. Αυτή βέβαια  θεωρία καταρρίφθηκε από τον Ξηρό ο οποίος κατέριψε πολλές ακόμη "θεωρίες" και "ρεκόρ" πετώντας σε αυτό το φαντιαστικό μέρος, που σχεδιάστηκε από τον δημιουργό με την παγκόσμια αναλογία όχι του Fibonacci, αλλά του τριγώνου FAI!

Εδώ λοιπόν, φαίνεται ότι καλές πτήσεις μπορούν να γίνουν όλο το καλοκαίρι στην περιοχή, με κάποιες εβδομάδες πιο ανεβασμένα ποσοστά, όπως τη 2η του Ιουλίου, η την 3η του Αυγούστου.
Φαίνεται και από το γράφημα ότι δεν υπάρχει κάποια στατιστικά ξεχωριστή εβδομάδα, εκτός ίσως από τα μέσα Ιουλίου και μετά όπου έχουν γίνει σημαντικές πτήσεις.




ΕΔΕΣΣΑ - ΚΕΡΑΣΙΕΣ
all time classic παραπεντοδιακοπές στο αεροδρόμιο. Πλατάνια, πισίνες , Βουνά, χιλιόμετρα, παρέα και μπύρα Βεργίνα μετά από το XC και την περισυλλογή. Τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου δείχνει πολύ αποδοτική, με ιδιανική την περίοδο 20 Ιουλίου και μετά, όπως από πάντα θυμάμαι να συζητούν οι ντόπιοι εξερευνητές όπως Δασκαλάκης και Πριβατιτσάνης. Υστερα, μπορεί το μελτέμι να επηρεάζει με κάποιο τρόπο, την τελευταία όμως εβδομάδα του Αυγούστου πάλι, σπάνε τα ρεκορ από ότι έδειξε η ιστορία.



Μητσικέλι-Ανατολική

Ο Ορισμός της απογείωσης νωρίς το πρωί, στην άκρη της Πίνδου. Ιδανικός καιρός ο ασθενής ΒΑ με υψηλές βάσεις, που δουλεύει από το πρωί στην ανατολική, και όλη η πίνδος στα πόδια σου για να κατέβεις με τις δυτικές πλαγιές να εργάζονται υπερωρία - θερμικά μέχρι αργά το απόγευμα.

Η 2η και 3η λοιπόν εβδομάδα του Αυγούστου έδωσε τα ρεκόρ εκεί.


Αν λοιπόν θέλουμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα, όπως... πού να πάω να πετάξω την Χ εβδομάδα που θα έχω διακοπές, μπορείς να συγκρίνεις τις περιοχές αυτές σε μια συνολική ανάλυση που φαίνεται παρακάτω:


Ιούνιος εβδομάδα 3: Μουζάκι, Κερασιές
Ιούνιος εβδομάδα 4: Μουζάκι, Κερασιές
Ιούλιος εβδομάδα 1: Αμφίκλεια, Κερασιές
Ιούλιος εβδομάδα 2: Αμφίκλεια, Μουζάκι
Ιούλιος εβδομάδα 3: Κερασιές, Μουζάκι
Ιούλιος εβδομάδα 4: Κερασιές, Μουζάκι
Αύγουστος εβδομάδα 1: Μουζάκι καραμπινάτο, Κερασιές
Αύγουστος εβδομάδα 2: Μουζάκι, Κερασιές
Αύγουστος εβδομάδα 3: Κερασιές, Μουζάκι
Αύγουστος εβδομάδα 4: Κερασιές, Μουζάκι
Σεπτέμβριος εβδομάδα 1: ΜουζακοΚερασιές

Βέβαια, δεν υπάρχουν όλες οι περιοχές μέσα, όπως είναι Δράμα, Καστοριά, Κερκίνη, Σαντομέρι, Καλάβρυτα, Κιθαιρώνας κλπ, και δεν υπάρχουν όλοι οι μήνες, πχ Απρίλιος - Μαϊος οπότε θα φαινόταν πχ πιο πάνω η Αμφίκλεια. 

Δείτε όμως πόσο σημασία έχει το να μπαίνουν οι πτήσεις στο Leonardo με μια λογική να βγεί ένα συμπέρασμα για το πως να βελτιώσουμε το XC στην Ελλάδα. 

Με μια παρόμοια ανάλυση, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες όπως είναι ο Χάρτης Θερμικών της Ελλάδας, την καλή μέρα, με τη σωστή προσδοκία και την κατάλληλη προετοιμασία μπορείς να πετύχεις πολλά στο XC.

Βαγγέλης Τσούκας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021