Μουζάκι Πίνδος Τρίγωνο 135 FAI


Με βάση τα δεδομένα του καιρού που βλέπω, πιστεύω ότι το Σάββατο μπορεί να γίνει μια ενδιαφέρουσα επανάληψη του τριγώνου από το Μουζάκι, Μέτσοβο, Βουργαρέλι, Μουζάκι.

Μουζάκι
Ο καιρός φαίνεται να είναι σχετικά καλός, καθώς το δυνατό μελτέμι δεν πρόκειται να φτάσει μέχρι εκεί. Επί πλέον το ψυχρό μέτωπο το οποίο θα διασχίσει τα βαλκάνια πρόκειται να επηρεάσει θετικά τις συνθήκες, ενώ δεν προβλέπονται καταιγίδες στη διαδρομή μας. Βλέπω σημαντική πιθανότητα για καταιγίδες στην περιοχή του Αργυρόκαστρου , και ίσως επηρεαστεί και η Κόνιτσα, αλλά αυτό θα γίνει γύρω στις 17:00 που εμείς θα έχουμε περάσει το Λάκμο και εκείνη την ώρα θα είμαστε θεωρητικά στο Βουργαρέλι.

Γενικά ο καιρός στο Μουζάκι θα είναι χωρίς νέφη. Στα Βορειοδυτικά θα υπάρχουν Cu που θα εμφανιστούν μετά τις 12, τα οποία θα πυκνώσουν και η βάση νεφών θα ανέβει (αρχικά 2600, αργότερα 3000 στις μεγάλες κορυφές της Πίνδου)

Μετά τις 15.00 θα έχουμε Congestus στα Γιάννενα, οπότε πρέπει να περάσουμε γρήγορα προς τα Τζουμέρκα και να προχωρήσουμε γρήγορα.

Συνοπτικά, για την πτήση, υπολογίζω να φτάσουμε στις 12:30 στην Κορομηλιά με βιασύνη, στις 14:30 στο Μέτσοβο, στις 17:00 στο Βουργαρέλι, 17:30 στα Βραγκιανά, και από εκεί αν πάρουμε 2600μ που δίνει σαν μέγιστο εκείνη την ώρα να φύγουμε Ανατολικά για να περάσουμε τον αυχένα στην Οξιά, και να βγούμε πάλι στο Μουζάκι.

H πτήση


Καιρός Αναλυτικά



Simulation
Την ώρα που θα απογειωθούμε στο Μουζάκι, θα υπάρχει αναστροφή στο ύψος της απογείωσης. Στη συνέχεια και με λιγότερο από 1400 λόγω της αντίστοιχης αναστροφής, θα περάσουμε στην πύλη. Εκεί με υπομονή θα περάσουμε πάνω από την αναστροφή, αρχικά με ύψος λιγότερο από 1500 που σταδιακά καθώς θα προχωράμε τον Κόζιακα θα ανεβαίνει μέχρι τη γωνία της Κορομηλιάς, όπου μπορεί να μας δώσει 1950-2100, ίσως λίγο παραπάνω αν είμαστε εκεί στις 12.30. Ιδανικά με ένα ύψος 2100 και τον ούριο Ανατολικό που θα έχει, κατευθυνόμαστε προς Καστανιά, και έχουμε 2 ώρες να καλύψουμε τα 30 Κ για το Μέτσοβο. Στη διαδρομή μας πρέπει να ανέβουμε πάνω από τα 1650 που θα είναι η εκεί αναστροφή και να παραμείνουμε οπωσδήποτε πάνω από αυτό το ύψος για να μην καθυστερήσουμε.

Ιδανικά θα είμαστε Μέτσοβο στις 14.30, όπου τότε τα σύννεφα που νωρίτερα θα έχει φτιάξει στην Τύμφη θα κατέβουν νοτιότερα, και από ότι φαίνεται όταν περάσουμε το ανήλιο η βάση θα είναι 2600-3000μ. Περνάμε τη γωνία στο Περιστέρι και βρίσκουμε αρχικά ΒΔ που όπως θα κατεβαίνουμε για Πράμαντα θα γίνεται Δυτικός. Ιδανικά στο Βουργαρέλι θα έχουμε φτάσει στις 17.00. Εκεί θα έχει σημείο απόφασης. Το μέγιστο θεωρητικά ύψος στη γωνία θα είναι 2750μ. Χαμηλότερα από 1300 θα υπάρχει ευσταθής αύρα, οπότε σταματάμε. Αν όμως κρατηθούμε πάνω από την αναστροφή στα 1550μ εκεί, μπορούμε με τα τελευταία Cu να φύγουμε προς τα Βραγκιανά.

Εκεί αν είμαστε μέχρι τις 17:30 έχουμε ελπίδες, καθώς δίνει ακόμη θερμικά +4 μέχρι τα 2600μ και ελαφρύ δυτικό. Εδώ μπορούμε να προσγειωθούμε καθώς έχουμε ήδη κλείσει το FAI τρίγωνο, χωρίς άλλο ρίσκο, αν όμως έχουμε ύψος, μπορούμε να φύγουμε Ανατολικά και με τις Νότιες πλαγιές να φτάσουμε στο ΝΔ αμφιθέατρο της Οξιάς και να περάσουμε προς Μουζάκι.

Εναλλακτικά, και αν όλα γίνουν πιο γρήγορα, υπάρχει δυνατότητα να περάσουμε αετούς, να πάρουμε το θερμικό της Χελώνας και να ξαναγυρίσουμε αετούς, με σκοπό να περάσουμε προς τον Αχελώο. Αν προσγειωθούμε στο ποτάμι το τρίγωνο πάλι κλείνει και είναι ρεκόρ.

Για να δούμε πόσο κοντά θα πέσουμε.

ΒΤ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021