Weather Forecast Kitheron 23rd May 2020


Περίληψη

ο καιρός που περιμένουμε είναι βόρειοι άνεμοι που ενισχύονται καθ´ύψος σε συνδυασμό με υψηλή βαρομετρική πίεση και αναστροφές, αλλά με αρκετή αστάθεια σχετικά με τα θερμικά. Να δούμε όμως  αν όλα αυτά θα συνδυάζονται με τροπο που θα μπορέσουμε να πετάξουμε.

Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τοπικές αναστροφές να μην επιτρέψουν τον άνεμο να περάσει, και να τον εκτρέψουν είτε προς τα ανατολικά είτε προς μεγαλύτερο ύψος, οπότε οι συνθήκες μπορούν να γίνουν ευνοικές.

Δείτε παρακάτω μια σύνοψη των παραμέτρων και θα σχολιάσουμε επί μέρους τα δεδομένα για να δούμε τι περιμένουμε να συμβεί και γιατί:

Βαρομετρική πίεση
Είναι υψηλή, έχουμε υψηλή πυκνότητα, και αναμένουμε τα θερμικά τουλάχιστον στην αρχή της ημέρας να μην είναι οργανωμένα σαν στήλες αλλά σαν πακέτα. Αυτό σημαίνει διακύμανση στην άνοδο και αίσθηση ότι το ανοδικό χάνεται γιατί είναι διαλυμένο σε κομμάτια. Αυτα ενισχύονται και από τις δυνατές αναστροφές που αναμένουμε στην περιοχή.

Θερμοκρασία
Χαμηλή σχετικά μέγιστη θερμοκρασία και 11 βαθμούς διαφορά από την ελάχιστη της ημέρας, που υποδηλώνει μεγάλες θερμοκρασιακές αντιθέσεις, ανοιξιάτικο καιρό με bullets θερμικών που θα θέλουν να ανέβουν ψηλά, αλλά θα πρέπει να χτυπήσουν στις αναστροφές και να αναμειχθούν με τον ισχυρό ψηλά βοριά.

Dewpoint
Με αυτή τη θερμοκρασία κορεσμού αναμένουμε βάση νεφών που θα κυμαίνεται από 2.100μ στον κάμπο, μέχρι 2.700μ πάνω από τις κορυφές της περιοχής.

Υγρασια
Χαμηλή είναι η υγρασία με αποτέλεσμα η πυκνότητα του αέρα να είναι μεγαλύτερη, και αυτο ενισχύει την ανατάραξη αλλά και το πόσο δυνατά αισθανόμαστε τα ανοδικά ρεύματα.

Θερμικά
Στο μεγιστο της ημέρας, γύρω στις 14.30 τα θερμικά θα είναι από 3.9 μέτρα μέχρι 4,5 μέτρα ειδικά μέσα στην ιδανική για αυτά ζώνη που θα είναι από 500μ μέχρι 1300, ενώ ψηλότερα θα ταλαιπωρούνται από την αναστροφή και τον βόρειο άνεμο που θα αναμιγνύεται μαζί τους. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν αρκετά θερμικά τα οποία θα είναι καλύτερα στη ζώνη από 500 μέχρι  1300-1400 μέτρα, μετά όμως θα κάμπτονται και θα σπάνε από αναστροφή. Όσα μπορέσουν να περάσουν έχουν πιθανότητες να ανέβουν μέχρι 2100μ στον κάμπο, και μέχρι 2700 πάνω από τις κορυφές, ειδικά αν υπάρξει Cumulus από πάνω τους.

Νέφη
Περιμένουμε μπλε μέρα λόγω της χαμηλής υγρασίας και της δυσκολίας των θερμικών σε ύψη κορεσμού (dewpoint), αλλά στις περιοχές υψηλότερης υγρασίας, στον ορίζοντα κοντά στα παράλια μπορεί να σχηματιστούν Cu νέφη, όπως και σε ζώνες σύγκλισης. Μια τέτοια γραμμή θα μπορούσε να σχηματιστεί από την Υλίκη προς τη Δάφνη, με βάση 2000μ που θα ανεβαίνει μέχρι 2400μ ίσως και παραπάνω πλησιάζοντας το ορεινό terrain.

Άνεμος
Σε σχέση με τον άνεμο, η ιδανική ζώνη θα είναι να πετάξουμε από 500-1500μ πιο πάνω θα ενισχύεται πολύ.

Θα μπορούσε ο άνεμος που θα είναι ισχυρότερος χαμηλότερα στην περιοχή του Ευβοϊκού, να μπει μέσω στον κάμπο της Θήβας και να μας εμποδίσει να πετάξουμε,   Πιστεύω όμως ότι θα προτιμήσει να εκτραπεί  προς τα ανατολικά δημιουργώντας ένα convergence line ανατολικά του οποίου θα είναι ισχυρός και δυτικά του οποίου θα κυριαρχήσουν οι τοπικές αναστροφές, ενώ κατα μήκος αυτής της γραμμής μπορεί να έχουμε τα Cu που λέγαμε προηγουμένως, και με άλλα λόγια έτσι θα προστατευτούν οι Πλαταιές σε χαμηλό ύψος από την πολλή ένταση και μπορεί να πετάξουμε.

Τεφίγραμμα GFS
Πρόβλεψη νεφών

Βαγγέλης Τσούκας



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021