Φιλοσοφωντας γυρω απο το Leonardo

Είναι γνωστό το Registry των Ελληνικών ανεμοπορικών πτήσεων που χρησιμοποιείται και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, το γνωστό Leonardo.


Όταν ξεκίνησε η καταγραφή δειλά δειλά μετά ρο 2000-2003, είχε γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντικό ήταν να υπάρχει ένα track log με τις πτήσεις που γίνονται, αλλά χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να γίνεται ευρεία χρήση του Leonardo. Στην πορεία η εφαρμογή που πάντρευε το registry με το Livetrack24 δηλαδή το live tracking που χρησιμοποιήσαμε για ασφάλεια εντοπισμού, και βέβαια η διεθνής αποδοχή του στους αγώνες, έκανε established το σύστημα.
Με τις χιλιάδες σήμερα καταγεγραμμένες πτήσεις, πολλά συμπεράσματα μπορεί να βγουν για το που πετάμε, πόσο καλά πετάμε, με πόση ασφάλεια πετάμε, ποια είναι η καλύτερη εποχή για το κάθε μέρος για την κάθε συνθήκη κλπ.




Μέσα σε αυτό κρύβεται πολύ μεγάλη και χρήσιμη πληροφορία, για όποιον θέλει να τη χρησιμοποιήσει.
Για όσους από εμάς ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, είναι ένα μικρό πεδίο έρευνας το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει για να αξιολογήσουμε τη βελτίωση που γίνεται σε βάθος χρόνου, σε ατομικό και συνολικό επίπεδο.

Μια άλλη εφαρμογή είναι να εντοπίσει ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια, σε βάθος χρόνου, βοηθώντας μας να αξιολογήσουμε έμμεσα το επίπεδο της εκπαίδευσης.






Ανάλυση ατυχημάτων
Εδώ φαίνεται η ανάλυση παλαιότερης καταγραφής ατυχημάτων με βάση τα πορίσματα που δημοσιεύτηκαν, και όπου φαίνεται η ομαδοποίησή τους και ο αριθμός τους ανά χρονική περίοδο.




Αν τώρα συνδυάσουμε τον αριθμό των καταγεγραμμένων ατυχημάτων σε συνδυασμό με τον αριθμό των καταγεγραμμένων πτήσεων, μπορούν να βγουν συμπεράσματα σχετικά με το αν αλλάζει το ποσοστό των ατυχημάτων, δηλαδή αν βελτιώνεται, ή χειροτερεύει η ασφάλεια των πτήσεων σε βάθος χρόνου.



Αναπαριστώντας γραφικά την παραπάνω πληροφορία, μπορούμε να δούμε ότι παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των πτήσεων αυξάνεται δραματικά κάθε χρόνο στο Leonardo, εντούτοις το ποσοστό των ατυχημάτων διατηρείται χαμηλό και σταθερό στατιστικά.

Φυσικά, πρόκειται για μια απλοϊκή ανάλυση, που σηκώνει και άλλα συμπεράσματα, όπως πχ γεωγραφική κατανομή, εποχιακή κατανομή, επίπεδο αλεξιπτώτου και ατυχήματα, ποσοστό ατυχημάτων σε αγώνες, σε πτήσεις XC, σε πτήσεις εκπαίδευσης, διθέσιας αναψυχής κλπ.

Η αξιοπιστία βέβαια του συμπεράσματος συσχετίζεται άμεσα και με τη σωστή καταγραφή των δεδομένων, όπως γίνεται πάντα.

Όσο περισσότερο καταγράφονται οι πτήσεις και όσο καλύτερα καταγράφονται τα ατυχήματα, τόσο πιο αξιόπιστο συμπέρασμα μπορεί να βγει για το πόσο σωστά κάνουμε ότι κάνουμε ή έχουμε πάρει λάθος δρόμο σε κάτι.





Μελετώντας πτήσεις και με κατάλληλα φίλτρα, έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε τα house thermals και να τα καταγράψουμε σαν μπούσουλα για να πετύχει κάποιος μια μεγάλη πτήση, ή να κάνει ένα μεγάλο πέρασμα μέσα από τα βουνά με περισσότερη ασφάλεια.
Με αρκετή προσπάθεια, καταγράψαμε αυτά τα θερμικά, που όπως είναι γνωστό βρίσκονται online και μπορεί κάποιος να τα περάσει στο GPS του και να τα χρησιμοποιήσει κάνοντας πιο ασφαλείς και αποδοτικές τις πτήσεις του. Δειτε σχετικα στο www.xcproject.gr 





Τέλος, , πάντα αναρωτιόμαστε για την πιθανότητα που υπάρχει να πετάξουμε καλά κάποια συγκεκριμένη περίοδο σε συγκεκριμένη περιοχή. Πιο απλά θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, πότε είναι η καλύτερη περιοχή του έτους για να διοργανώσει έναν αγώνα σε μια περιοχή, σε σχέση με τον καιρό, ή ακόμη που να πάει κάποιος να πετάξει τη συγκεκριμένη εβδομάδα του χρόνου που έχει διακοπές για να πετύχει τον καλύτερο δυνατό καιρό?
Ο κάθετος άξονας είναι οι μήνες, και ο οριζόντιος είναι οι αποστάσεις XC. H κάθε κουκίδα είναι μια πτήση, άρα είναι ξεκάθαροι οι καλύτεροι μήνες και οι καλύτερες εβδομάδες για κάθε περιοχή. Το συμπέρασμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς παίζει ρόλο το αν πχ έχουμε μελτέμι ή όχι, αν ο κόσμος είναι σε άδεια και πετάει καθημερινές ή όχι, κλπ.

Σε κάθε περίπτωση μέσω του Leonardo μπορεί να βγει συμπέρασμα από την ανάλυση των μεγαλύτερων πτήσεων που έχουν γίνει ανά περιοχή σε βάθος χρόνου και να εντοπίσει το καλύτερο μέρος που υπάρχει με βάση αυτά τα στατιστικά τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου.





Παραπανω φαίνεται η κατανομή των μεγαλύτερων σε χιλιόμετρα (>100χλμ) πτήσεων ανά μήνα στην Ελλάδα και ανά εβδομάδα σε διάφορες απογειώσεις.
Αν τώρα κάνουμε ένα deep dive στα δεδομένα, βγαίνουν ωραία συμπεράσματα όπως φαίνεται παρακάτω:

Έτσι μπορούμε να καταλήξουμε σε απλά συμπεράσματα για το ποια είναι η καλύτερη εβδομάδα να πετάξουμε σε συγκεκριμένο μέρος, ή να διοργανώσουμε έναν αγώνα.
Για παράδειγμα:

Φαίνεται για παραδειγμα ότι ο αγώνας στο Μουζάκι θα γίνει στην καλύτερη δυνατή περίοδο του έτους για αυτο το μερος με βαση τις καταγεγραμμενες πτησεις, ή διαφορετικά, το καλύτερο μέρος που μπορεί να πετάξει κανείς την εβδομάδα 4 του Ιουλίου ή 1 του Αυγούστου, είναι το Μουζάκι με βάση τις καταγεγραμμένες πτήσεις που υπάρχουν.

Ελπίζω να είστε το ίδιο ενθουσιασμένοι με εμένα σε αυτά τα συμπεράσματα.

Βαγγέλης Τσούκας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021