Πρόβλεψη Ανεμοπορικού καιρού - Μουζάκι Σ/Κ 29-30 Ιουνίου


Περίληψη
Οι ισχυροί ΒΑ βρίσκουν διέξοδο στη Νότια Ελλάδα, αποφεύγοντας το ανάγλυφο, με αποτέλεσμα το Μουζάκι να ξυπνάει σαν επιλογή για αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σάββατο και Κυριακή θα είναι παρόμοιες ημέρες σε σχέση με τη νεφοκάλυψη από Cu που θα κάνει υπερκάλυψη από μια ώρα και μετά.
Οι άνεμοι θα είναι χαμηλά Ανατολικοί ή ΒΑ 10-15 kph χαμηλά, ενώ ψηλότερα θα έχουμε Βόρειους ασθενείς ανέμους το Σάββατο και ΒΑ ανέμους που θα ενισχυθούν σε μεγάλο ύψος την Κυριακή.
Η βάση νεφών θα είναι γύρω στα 2.300 μέσα στην ημέρα ανατολικά του Κόζιακα, αλλά όσο μπαίνουμε δυτικά στην Πίνδο η βάση νεφών θα είναι ψηλότερα.
Τα θερμικά θα είναι πάνω από 3 m/s και τις δύο μέρες
Αναλυτικά
Τεφίγραμμα Σαββάτου στις 15:00


Τεφίγραμμα Κυριακής στις 15:00


Ανάλυση



ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΗ
Η Βαρομετρική πίεση αυξάνεται από Σάββατο σε Κυριακή, κάτι που πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι η Κυριακή ίσως είναι περισσότερο ευσταθής ημέρα από το Σάββατο, με λιγότερα νέφη και με πιο ισχυρές αναστροφές. Η χαμηλότερη όμως υγρασία μπορεί να σημαίνει και πιο σκληρά θερμικά – 10% περισσότερο «ξύλο».
Θερμοκρασία – Υγρασία – Βάση Νεφών
30-32 βαθμοί η μέγιστη θερμοκρασία. Αν το συνδυάσουμε με το Dew point που αναμένεται γύρω στους 16 βαθμούς, αυτό σημαίνει μια βάση νεφών 2300-2600μ που θα είναι υψηλότερη στα μέσα βουνά της Πίνδου
Νέφη
Το πρωί στα Ανατολικά μπορεί να βλέπουμε μια καταιγίδα να εξελίσσεται περιοχή ανατολικά και νότια του Κίσσαβου-Πηλίου. Αυτή εφόσον γίνει θα κινηθεί νότια και θεωρητικά δεν πρόκειται να μας επηρεάσει εάν εξαιρέσουμε τον τοπικό Ανατολικό άνεμο που μπορεί να δούμε, ή τη σκιά που θα καθυστερήσει την ημέρα να λειτουργήσει . Όταν όμως η μέρα πάρει μπροστά από τα θερμικά, γρήγορα θα έχουμε πολλά Cu στον ουρανό, τα οποία θα απλωθούν και μπορεί να κάνουν spread-out και να σκιάσουν την περιοχή με επαναλαμβανόμενους κύκλους ήλιου και σκιάς.
Βάση Νεφών
Υπολογίζεται γύρω στα 1700μ έξω στον κάμπο που θα ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε το βουνό και στον Κόζιακα θα φτάσει και τα 2300 μέσα στην ημέρα, ενώ πιο δυτικά μπορεί να είναι υψηλότερη, ειδικά την Κυριακή που θα φτάσει και 3.000μ δυτικά από τα Τζουμέρκα.
Θερμικά
Και οι δύο μέρες προβλέπουν θερμικά γύρω στο 3m/s τα οποία θα είναι πιο ήπια το Σάββατο, και λίγο πιο σκληρά την Κυριακή με αντίστοιχη άνοδο.
Η καλή τους ζώνη και τις δύο μέρες θα είναι από 1050μ-1800μ, ενώ πάνω από τα 2000μ θα εξασθενούν μέχρι τη βάση νεφών, όπου είναι αυτή.
Αναστροφές
Φαίνεται ότι θα υπάρχουν 3 επίπεδα:
·         0-1050μ  Σε αυτή τη ζώνη θα υπάρχει ευστάθεια, η αύρα θα είναι ανατολική, και η αντίθεση στη θερμοκρασία δεν θα βοηθάει στη δημιουργία θερμικών στον κάμπο. Στο βουνό λίγο καλύτερα.
·         1050-1700μ θα είναι μια καλή ζώνη στην οποία θα έχουμε θερμικά και Ανατολικό άνεμο<10kph. H ζώνη αυτή θα ανεβαίνει μέχρι τα 2000 στο Βουνό. Αυτά και για τις δύο μέρες
·         Πάνω από την προηγούμενη ζώνη θα έχουμε ΒΔ 15kph το Σάββατο και ΒΑ 28 kph την Κυριακή.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021