Σάββατο 25 Μαΐου 2019 Αρτεμίσιο



Γενικά
  • Εγκατάσταση Υψηλής πίεσης στην περιοχή, που σημαίνει γενικά αναστροφές σε διάφορα ύψη, όμως οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι ευνοϊκές για δυνατές συνθήκες στην Πελοπόννησο, κυρίως στην Ανατολική, πιο δυνατές το μεσημέρι στα Νότια της Τρίπολης, με ιδανικό σημείο το Αρτεμίσιο, όπου τα θερμικά θα φτάσουν μέχρι το dewpoint και θα έχουμε βάση νεφών 3.000μ. Σε δύο σημεία θα έχει Cu, στο Παναχαϊκό και στο Αρτεμίσιο.
  • Φαίνεται να έχουμε σκληρές συνθήκες, με συνήθη θερμικά γύρω στο 4,5m/s στις 15:00 αλλά πάνω από τις κορυφές, τα δυνατότερα θερμικά μπορεί να φτάσουν τα 7m/s σε συγκεκριμένες περιοχές.
  • Βέβαια ρυθμιστικός παράγοντας θα είναι τα Cirrus που αναμένεται να καλύπτουν το 60-70% του ουρανού και θα περιορίζουν κατά τόπους τη δραστηριότητα.
  • Από προσωπική πείρα, όταν υπάρχουν ισχυρές αναστροφές και υψηλή πίεση στην περιοχή, το GFS μοντέλο που τροφοδοτεί τα τεφιγράμματα του ΝΟΑΑ, το XCskies , το TopMeteo και άλλες πηγές που βλέπουμε, κάνει πολλές φορές λάθος προς το καλύτερο, δηλαδή δείχνει πολύ δυνατά θερμικά ή απίστευτες βάσεις, που όταν το βλέπεις καταλαβαίνεις ότι οι συνθήκες θα είναι ευσταθείς λόγω των ισχυρών αναστροφών και του πολύ μικρού contrast στη θερμοκρασία. Βέβαια η διακύμανση της θερμοκρασίας είναι τις τάξης των 15 βαθμών και αυτό είναι σημάδι συνθηκών «Άνοιξης».
  • H γραμμή από Ζήρια μέχρι Πάρνωνα, μπορεί να δώσει πτήση γύρω στα 100+km




Βαρομετρική Πίεση
1013mb, σταδιακή εγκατάσταση υψηλού στην περιοχή, με μπλε θερμικά γενικά, δυσκολία νωρίς, αλλά γενικά καλή ημέρα λόγω εποχής και θερμοκρασιών
Μέγιστη θερμοκρασία
Στα ανατολικά της Πελοποννήσου υψηλότερη. Φαίνεται 25-26C στην περιοχή του Αρτεμισίου, ίσως και περισσότερο αργότερα το μεσημέρι (μετά τις 15:00)

Dew Point
2-6 βαθμοί, κάτι που θα αλλάζει μέσα στην ημέρα, καθώς οι αύρες θα φέρουν χαμηλά υγρό δυτικό αέρα, αλλά τα θερμικά που θα σχηματίζονται από τα βουνά, θα είναι πιο στεγνά και πιο ισχυρά και θα σχηματίζουν Cumulus

Cloud Base
Η βάση νεφών είναι ψηλά. Τα θερμικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις αναστροφές για να φτάσουν πάνω από την τελευταία αναστροφή στα 2600μ, αλλά όσα το καταφέρνουν θα φτιάχνουν άχνες/Cumulus στα 3.100μ και σε κάποια σημεία ίσως 3.500μ. Αυτό όμως θα γίνει μόνο στην κεντρική Πελοπόννησο από ότι φαίνεται, πάνω από μεγάλες κορφές. Γενικά τα θερμικά θα φτάνουν γύρω στα 2500-2800μ, με εξαιρέσεις προς τα πάνω σε συγκεκριμένα σημεία (Αρτεμίσιο-Πάρνωνας)


Cloud Types
Ψηλότερα θα έχουμε Cirrus 60%-70% νεφο-κάλυψη. Δυτικά στον ορίζοντα τα Cirrus θα είναι πιο πυκνά και θα σκιάζουν, κάτι που μπορεί να εξομαλύνει τα θερμικά, να κάνει τις συνθήκες πιο ήπιες, και τα θερμικά να μην μπορούν να ξεπεράσουν τις αναστροφές που θα υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα. Αργότερα μέσα στην ημέρα, όπου γίνουν Cu θα γίνουν Congestus.


Αναστροφές-Σημαντικά ύψη
Φαίνεται από τα τεφιγράμματα ότι θα υπάρχουν διάφορα ύψη αναφοράς που θα αναφέρω για τις 15:00:
750μ:
Από το έδαφος μέχρι αυτό το ύψος, θα ζεσταίνεται ο αέρας, με σχεδόν άνοια, και γενικά θα «βράζουν» τα πράγματα, αλλά θα είναι πιο ευσταθή. Πάνω από τα 750μ και μέχρι τα 1450μ τα θερμικά που θα σχηματίζονται θα είναι ισχυρότερα. Κάτω από τα 750μ θα είναι δύσκολο να σωθείς.
1450μ:
Από εδώ και πάνω θα είναι μια καλή ζώνη στην οποία θα δουλεύουν ωραία οι δυτικές πλαγιές μετά τις 11:30 πάνω από ορεινό terrain
2000-2600μ: Αυτή θα είναι η καλύτερη ζώνη των θερμικών για Speed to Fly
3400μ: Τελικό στρώμα των θερμικών, πάνω από αυτό θα έχουμε άνεμο ΔΒΔ λίγο ισχυρότερο που δεν θα επηρεάσει εκτός και αν κάποιος μπεί σε Cu και βγει “on top”.

Ανεμοι:
Έδαφος Δυτικοί αρχικά <10, μετά 10kph, γενικά οι αύρες κοντά στο έδαφος ίσως είναι ΔΝΔ και όσο ανεβαίνουμε σε ύψος γίνονται Δ και ΒΔ ακόμη ψηλότερα.

600m Δυτικοί 12 kph
1200m Δυτικοί 10 kph
1800m Δυτικοί 10 kph
2400m ΒΔ 5 kph
3000m ΒΔ 12 kph
Κάποια sites δείχνουν ισχυρότερο άνεμο από ΒΔ γύρω στα 18kph

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021