Weather Forecast for Santomeri open 2017

1-2 July 2017

Παρακάτω συνοπτική περιγραφή του καιρού για την περιοχή του Σαντομερίου Αχαϊας


H περιοχή χαρακτηρίζεται από την επικράτηση Δυτικών, ΒΔ ανέμων και οι τοπικές συνθήκες έχουν μια σταθερή σχετικά συμπεριφορά, καθώς το τρίγωνο ανάμεσα σε Σκιαδά, Καλούσι και Σαντομέρι φαίνεται να προστατεύεται από τους ορεινούς όγκους της περιοχής, που φτιάχνουν ένα τοπικό κλίμα. Οι τοπικές αύρες που μπαίνουν στην περιοχή είναι η ΝΔ από την Καλόγρια και η ΒΔ από την Πάτρα. Αυτό δημιουργεί τοπικές συγκλίσεις στην περιοχή κυρίως στα Ανατολικά προς Καλέτζι.

Η ιδιαιτερότητα αυτό το ΣΚ είναι η υψηλή θερμοκρασία, που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με τη θάλασσα αρα συνθήκη αύρας, όμως ο συνοπτικός άνεμος που έχει την ίδια κατεύθυνση με την αύρα, αντί να την ενισχύσει μπορεί να την επιβραδύνει. Αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες όπου χαμηλά κάτω από την αναστροφή θα υπάρχει ευστάθεια και όχι δυνατός άνεμος, πάνω όμως από την αναστροφή θα αυξάνεται απότομα η ένταση του ΒΔ.

Ας δούμε όμως τι προβλέπουν τα μοντέλα για την περιοχή το ΣΚ.

Παρασκευή

Η Παρασκευή είναι μια μέρα με Δυτικούς και Νοτιοδυτικού ανέμους, αρκετή ζέστη, χωρίς σύννεφα, με θερμικά που θα μπορούν να φτάσουν τα 3.5m/s ανάλογα με το contrast θερμοκρασίας που θα τα δημιουργήσει. Χαμηλή υγρασία γύρω στο 25%, και αναστροφές που θα κυριαρχούν γύρω στα 1000μ και τα 2.600. Τα θερμικά εφόσον περάσουν την αναστροφή, κάτι που φαίνεται εύκολο μετά τις 14.00 το μεσημέρι θα φτάνουν μέχρι αυτό το ύψος, πρακτικά όμως θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κανείς μέχρι τα 2.100μ.

Οι άνεμοι αρχικά ασθενείς άνεμοι, μετά το μεσημέρι τοπική αύρα από Δυτικά-Βορειοδυτικά, που πάνω από την αναστροφή θα ενισχύονται σημαντικά όπως φαίνεται στον πίνακα, και αναμένεται ανατάραξη σε αυτό το ύψος από 1000-1500μ.

Σάββατο

Η μέρα με την μεγαλύτερη θερμοκρασία που θα φτάσει τους 40. Δύσκολα να περιμένει κανείς καλές συνθήκες, όμως υπάρχει πιθανότητα κοντά στο βουνό οι συνθήκες να είναι ικανές για πτήση. Η αύρα χαμηλά θα είναι πολύ αδύναμη, γύρω όμως στο ύψος του βουνού θα ενισχύεται σημαντικά ο άνεμος που αρχικά θα είναι βόρειος, αργότερα θα στρέψει σε ΒΔ με σημαντική ένταση πάνω από την αναστροφή.

Κυριακή

Η θερμοκρασία πέφτει, ο άνεμος ενισχύεται σε μεγάλο ύψος. Ολα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κυριαρχήσουν οι τοπικές συνθήκες σε σχέση με τον συνοπτικό καιρό που θα επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Περισσότερες λεπτομέρειες από πιο κοντά (στο χώρο και στο χρόνο)

Πιστεύω ότι την Παρασκευή και το Σάββατο κάτι μπορεί να γίνει σημαντικό, με πτήσεις που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να περιοριστούν στην περιοχή δυτικά από το Σαντομέρι, αλλά να μπουν τασκ προς τον Ερύμανθο και το Σκιαδά, όπου οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και οι αναστροφές μπορεί να αντιμετωπιστούν.
Αντίθετα η Κυριακή φαίνεται να είναι μέρα δύσκολη, μπορεί όμως να γίνει πτήση από τον Ερύμανθο.


Βαγγέλης Τσούκας


Santomeri Weather Forecast


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021