Weather Forecast Amfissa 7-9 June 2014

Τελικά, αυτά που γνωρίζαμε για τις εποχες του χρόνου έχουν αρχίσει και αμφισβητούνται. Σε κάποιο έξυπνο σχόλιο μάλιστα κάποιος έγραψε την ευχή για καλό "ΦθινοΚαίρι", που μου έκανε εντύπωση.

Για να δούμε λοιπόν τι προβλέπεται για το τριήμερο που θα έρθει και πως ο καιρός που θα ακολουθήσει θα βοηθήσει ή θα δυσκολέψει τους πανελλήνιους αγώνες που θα γίνουν στην περιοχή της Γκιώνας...

Σάββατο

Σύννεφα και άνεμοι στα 1.800μ

Φαίνεται ότι το Σάββατο θα είναι μια καλή μέρα για ανεμοπορικές πτήσεις στην περιοχή.
Οι άνεμοι σε μεγάλο ύψος θα έρχονται από Β,ΒΑ με χαμηλή ένταση, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πολύ καλές πτήσεις από τη νέα απογείωση της Γκιώνας. Η πιθανότητα για βροχή είναι λιγότερο από 3%, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μας απασχολήσει καθόλου.

Η βάση νεφών το μεσημέρι στις 15.00 προβλέπεται να είναι στα 2.700 από τη Βόρεια πλευρά του Παρνασσού, ενώ από τη Νότια οι βάσεις θα κατεβαίονουν γύρω στα 2100-2400, λόγω της υγρασίας από τη θάλασσα. Θα υπάρχει αρκετή αστάθεια πάνω από τα ορεινά, αλλά όσο πλησιάζουμε στη θάλασσα οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευσταθείς. Η νοητή γραμμή που ενώνει την Αράχωβα, Δελφούς και Αμφισα, θα είναι το σύνορο στο οποίο θα αλλάζει η συμπεριφορά της ατμοσφαιρας σε σχέση με τα θερμικά, γεγονός που σημαίνει ότι αν η πτήσει γίνει νωρίς μπορεί να θέλει στην αρχή κάποια προσπάθεια να πάρουμε ύψος, ενώ στην πορεία θα μπεί η τοπική αύρα από τα νότια.

Τον Βοριά πρακτικά θα τον συναντήσουμε σε μεγαλύτερο ύψος, που κατα μήκος της Γκιώνας θα τον βλέπουμε ως ΒΑ.

Νέφη και ύψος θερμικών

Εδώ είναι εμφανές ότι η περιοχή που μας ενδιαφέρει θα είναι γεμάτη με Cu με βάση πάνω από 2.400μ. Τα πρώτα σύννεφα της ημέρας θα εμφανιστούν στην Κορυφή του Παρνασσού, και στα διακά θα γεμίσουν την περιοχή. Μέσα στο μεσημέρι μπορεί να ανέβει και περισσότερο η βάση, που στο εσωτερικό της Γκιώνας μπορεί να γίνει και 3.000μ.

εξέλιξη του καιρού ανά ώρα

Φαίνεται ότι δεν θα έχουμε καθόλου βροχή. Γύρω στις 11 θα αρχίσουν να δουλεύουν τα σύννεφα. Το peak της ημέρας γύρω στις 15.00 με 60% νεφοκάλυψη.

Κυριακή

Νέφη Cu και άνεμοι στα 1.800μ

Την Κυριακή φαίνεται λίγο αυξημένη υγρασία με περισσότερα σύννεφα. Λίγο χαμηλότερη η βάση για τον Παρνασσό, ποιο βόρεια όμως φαίνεται να ανεβαίνει μέχρι τα 2.700μ πάλι. Οι Βόριοι άνεμοι θα είναι ισχυρότεροι από ότι το Σάββατο, αλλά πάλι θα τους συναντούμε σε μεγαλύτερο ύψος ενώ στην απογείωση θα εμφανίζονται Α,ΝΑ ριπές. 

Και εδώ σε σχέση με τα σύννεφα, είναι εμφανής η αύξηση της νεφοκάλυψης, και της πιθανότητας όμως για κάποιες καταιγίδες στην περιοχή από Αγρίνιο και Ανατολικά, οι οποίες μπορεί να μας επηρεάσουν το μεσημέρι και να καλύψουν την περιοχή. Γενικά οι καταιγίδες προβλέπονται Δυτικά από τη Γκιώνα, με τον Παρνασσό σε λιγότερη πιθανότητα, αλλά είναι σαφής ο κίνδυνος να εμφανιστούν στην περιοχή κατά τις 15.00.

Εδώ είναι η πρόβλεψη της βροχής το μεσημέρι, που είναι όμως οριακή για την περιοχή που θα πετάμε και μπορεί να τη γλυτώσουμε.


Τέλος η ανά ώρα εξέλιξη του καιρού δείχνει ότι η ημέρα θα ξεκινήσει από το πρωί με νεφοκάλυψη της τάξης του 50% με Cu στα 1.600μ και μετά τις 10.30 η ημέρα θα εξελιχθεί ραγδαία με 75% νεφοκάλυψη στις 12.00 το πρωί. 

Προσωπική εκτίμηση, και επειδή όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε ένα μοντέλο με ακρίβεια ανά 50km, είναι ότι οι λεπτομέρειες της περιοχής θα ρυθμίσουν το τί θα συμβεί. Πιστεύω ότι να μεν υπάρχουν πολλά σύννεφα την Κυριακή, αλλά η υγρασία της ατμόσφαιρας δεν είναι δραματικά αυξημένη σε σχέση με το Σάββατο, ενώ το dew point αυξανεται μόνο κατά 2 βαθμούς, και ο ξηρός Βοριάς θα περιορίσει την ανάπτυξή τους. 

Πιθανώς, και μετά από μία γρήγορη εξέλιξη του καιρού μέχρι τις 12, μετά η ημέρα να "καθίσει", να μειωθούν τα σύννεφα, και να συνεχίσουμε να πετάμε χωρίς βροχές, τις οποίες όμως θα βλέπουμε 40-50km δυτικά του Παρνασσού.

Δευτέρα

Νέφη και άνεμος τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα, η πρόβλεψη δίνει αρκετά πάλι σύννεφα με βάσεις από 1800,2100,2400, 2700μ καθώς θα κινούμαστε από Νότια προς Βόρεια. Οι Βόριοι άνεμοι όμως θα είναι πιο ισχυροί και πιθανά θα είναι ένα ζήτημα για την περιοχή. Οι τοπικοί διοργανωτές γνωρίζουν καλύτερα το πόσο επηρεάζουν ΒΑ άνεμοι 20kph στα 1800μ τις πτήσεις στην περιοχή.

Θερμικά και Σύννεφα
Οι περιοχές με πράσινο προβλέπουν την πιθανότητα να υπάρχουν καταιγίδες στην περιοχή. Αυτό φαίνεται και παρακάτω:
όπου φαίνεται ότι γύρω από την περιοχή που θα πετάμε θα υπάρχουν ΒΑ οι οποίοι μπορεί να περάσουν το terain και να επηρεάσουν την περιχή που θα πετάμε, Θα υπάρχουν αυξημένα σύννεφα με χαμηλότερη βάση από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ βροχή προβλέπεται να υπάρξει γύρω από τις περιοχές που θα πετάμε, αν και αυτό θα επηρεαστεί από τη γεωγραφία της περιοχής.

Περίληψη
Πιστεύω ότι το Σάββατο θα είναι ποολύ καλή μέρα και θα γίνουν ωραίες πτήσεις στην περιοχή με μεγάλα tasks. Την Κυριακή η μέρα θα μας φοβίσει λίγο αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν πτήσεις, ενώ η Δευτέρα δίνει λιγότερες πιθανότητες για πτήση, που όμως μπορεί να γίνει εναλλακτικά και στην περιοχή της Αμφίκλειας.

Καλή επιτυχία στους αγώνες.
Βαγγέλης Τσούκας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021