Καιρός Δράμα 20-22 Ιουνίου 2014

2014 DRAMA CUP XC OPEN


Καθώς το τριήμερο της Δράμας έφτασε, ας δούμε αν οι συνθήκες που προβλέπονται για την περιοχή θα βοηθήσουν στο να γίνουν καλές πτήσεις ή όχι.

Περίληψη

Από μια πρόχειρη ματιά του Σκίρωνα, φαίνεται ότι η Βαρομετρική πίεση στην περιοχή είναι χαμηλή, κατά τη διάρκεια όμως του μεσημεριού της Παρασκευής θα περάσει κάποια ψυχρότερη και πυκνότερη μάζα στην περιοχή, γεγονός το οποίο θα συνοδεύεται από φαινόμενα όπως καταιγίδες και στροφή των ανέμων.

Πρακτικά η Παρασκευή θα είναι η ελπίδα του ΣΚ για τους Δραμινούς, καθώς αμέσως μετά από τη μετωπική δραστηριότητα το Σάββατο και ειδικά η Κυριακή θα είναι πολύ καλύτερες μέρες μιλώντας για ανεμοπορικές συνθήκες.

Σάββατο:


Άνεμοι
Το Σάββατο οι άνεμοι ψηλά θα είναι ΒΔ στο μέγιστο ύψος των θερμικών. Στο έδαφος θα είναι αρχικά Δ, ΝΔ 10kph αργότερα και καθώς θα ξεκινήσει η μέρα να δουλεύει θα γυρίσουν λίγο ΝΔ πάλι γύρω στα 10 kph. Στα 1000μ νωρίς την ημέρα θα είναι Δ,ΒΔ <10kph που το μεσημέρι θα έχουν γυρίσει σε Δ 13kph. Στο μεγιστο ύψος των θερμικών στις 12.00 (1500μ) θα είναι γύρω στα 15kph ΒΔ, και αργότερα στις 15.00 που θα ανεβαίνουν ψηλότερα τα θερμικά (2200μ) εκεί ο άνεμος θα είναι ΒΔ 25 kph.
Νέφη
Cu με βάση νεφών γύρω στα 2.400 το Σάββατο λέει η πρόβλεψη. Πιστεύω ότι η χθεσινή βροχή και το υγρό έδαφος θα ξεκινήσουν την ημέρα με χαμηλότερες βάσεις ειδικά κοντά στο βουνό όπου θα υπάρχει εγκλωβισμένος υγρός αέρας. Με τον ξηρό ΒΔ όμως που θα μπαίνει στην περιοχή, Δυτικά της Προσοτσάνης η βάση θα είναι υψηλότερη, μέχρι 2.700 στις Σέρρες και ανατολικά προς τη Δράμα και Παρανέστι η βάση θα είναι χαμηλότερη, γύρω στα 2.100.

Το Σάββατο είναι μέρα με μεγάλη αστάθεια στην περιοχή και υγρασία, και η επαφή του ΒΔ με τις υπάρχουσες υγρότερες αέριες μάζες στην περιοχή, δίνουν αρκετές πιθανότητες για βροχή το μεσημέρι, μεταξύ 13.00 και 14.00 και ισχυρά ανοδικά της τάξης του 5m/s+ . Αργότερα η πιθανότητα για βροχή περιορίζεται αλλά θα υπάρχει αρκετή νέφωση στην περιοχή, μέχρι και 70% στις 16.00. 


Μετά τις 12 υπάρχει σημαντική πιθανότητα καταιγίδων στην περιοχή, οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι τοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένες και αυξημένες στην περιοχή της Ξάνθης και της Κερκίνης, θα φαίνονται δεν και στα βόρεια από νωρίτερα.

Νομίζω ότι το Σάββατο θα είναι ημέρα που θα ξεκινήσει ανοιχτά, αλλά πολύ γρήγορα ο καιρός θα κλείσει με σύννεφα, και αρκετές πιθανότητες να έρθουν καταιγίδες από νωρίς το μεσημέρι

Κυριακή.
Η Κυριακή φαίνεται να είναι η καλύτερη μέρα για πτήσεις. Η μειωμένη υγρασία θα περιορίσει σημαντικά τα σύννεφα και την πιθανότητα βροχής στην ευρύτερη περιοχή.
Η Βαρομετρική συνεχίζει να ανεβαίνει πολύ γρήγορα όμως που δεν είναι πολύ καλό καθώς θα φέρει , και εγκαθίσταται υψηλό στην περιοχή, κάτι που θα ενισχύσει τις τοπικές αναστροφές, και η ημέρα θα καθυστερήσει να δουλέψει και το πιθανότερο να μην είναι εύκολη ημέρα.

Ανεμοι
Οι άνεμοι θα ξεκινήσουν στο έδαφος από ΝΔ 12kph και θα είναι σταθεροί και στις 15.00 ίσως στρέφοντας λίγο από Νότια με την ίδια ένταση.
Στα 1000μ αρχικά Δυτικοί 10 που θα γυρίσουν λίγο Δ,ΝΔ και θα ενισχυθούν λίγο.
Στο μέγιστο ύψος που θα ανεβαίνουν τα θερμικά, στις 12.00 (2,100μ) μέχρι 15kph ΒΔ. Κάπου ανάμεσα σε 1300 και 2000μ θα υπάρχει αναστροφή όπου θα γίνεται και ανάμειξη των ανέμων, αναμένεται δε σε αυτό το ύψος να υπάρχει και η σχετική ανατάραξη, ενώ το ύψος αυτό θα δυσκολεύει τα θερμικά να ανέβουν ψηλότερα. Παρόλα αυτά αναμένονται ισχυρά θερμικά, κυρίως κοντά στο βουνό 4,6m/s +.

Νέφη
Τα νέφη στην περιοχή θα περιορίζονται ανατολικά από τη Δράμα, όπου θα διακρίνονται σύννεφα με πολύ υψηλή βάση, ίσως και 3.100, όμως στην περιοχή πτήσεων θα υπάρχουν blue thermals και ίσως κάποια σύννεφα στην κορυφή του Φαλακρού, αν και πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να τα πιάσει κανείς λόγω των αναστροφών.

Πρακτικά την Κυριακή νομίζω ότι η ημέρα δεν θα είναι εύκολη. Θα  υπάρχουν στενά και κατά τόπους ισχυρά θερμικά, αλλά θα είναι δύσκολο να ανέβουν ψηλά λόγω των αναστροφών, και οι πτήσεις θα περιοριστούν κοντά στο βουνό. Το γεγονός ότι θα ενισχυθούν επί πλέον οι ΒΔ και θα εμφανίζονται σε χαμηλότερο ύψος από τις προηγούμενες ημέρες, να δημιουργήσει κάποιες καλές convergence lines, και να γίνουν καλές πτήσεις, όμως το μέγιστο ύψος που θα ανεβαίνει κάποιος δεν θα ξεπεράσει τα 1800-1900m. 

Εύχομαι καλή επιτυχία στους αγώνες και στους διοργανωτές, και προσοχή το Σάββατο καθώς η μεσημεριανή καταιγίδα φαίνεται ότι θα γίνει αρκετά νωρίς και η ημέρα θα εξελιχθεί γρήγορα.

Βαγγέλης Τσούκας




 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021