Πρόβλεψη Καιρού για Δευτέρα 8 Ιουλίου στα Σέρβια

Το πρωτάθλημα των Αιωροπτέρων διαδραματίζεται στα Σέρβια Κοζάνης-Καστανιά.

Στις Δυτικές πλαγιές των Πιερίων, ανάμεσα σε Βέρμιο και Ολυμπο, κάθε χρόνο φιλοξενούνται αυτοί οι αγώνες. Εξελίσσονται όμως σε αγώνες υπομονής -ψυχολογίας για την ώρα, καθώς οι Ανατολικοί άνεμοι έχουν καταφέρει να περάσουν πάνω από τα βουνά, κάνοντας μια απογείωση μη ρεαλιστική.

Από αύριο περιμένουμε να πέσουν λίγο οι ανατολικοί άνεμοι στην περιοχή, οι οποίοι θα προτιμήσουν να περάσουν νοτιότερα στο Αιγαίο κάνοντας τον κύκλο της Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές οι άνεμοι αυτοί συνήθως περνάνε ανάμεσα σε όλυμπο και κίσσαβο, και μπαινουν μέσα στον κάμπο της Λάρισσας, στρέφουν δε δεξιόστροφα γύρω από τον Ολυμπο και βγαίνουν στα Καλύβια σε Νοτιο Ανατολικούς χαμηλά. Παίρνοντας ύψος από την τουρτοφωλιά, και φτάνοντας πάνω από 3.000 είναι συνηθισμένο να συναντάμε Β ΒΑ ανέμους που μας σπρώχνουν προς την Ελλασώνα.

Για αύριο Δευτέρα, το τεφίγραμμα για τα Σέρβια:

Οι ανατολικοί φαίνονται σε όλα τα ύψη αλλά έχουν κοπάσει σε σχέση με την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν θα περάσουν στα Δυτικά Πιέρια και θα δουλέψουν οι αύρες μετά από τις 12 το μεσημέρι οπότε το πιθανότερο να γίνει αγωνιστική εκεί. Εγγύηση πάντως πρέπει να είναι και τα Καλύβια του Ολύμπου για να γίνει αγώνας.

Νέφη
Τα νέφη θα είναι λιγότερα τη Δευτερα από ότι υπήρχε την Κυριακή, και γενικά φαίνεται μια μπλε τρύπα πάνω από τα βουνά, πιστεύω όμως ότι ο Ολυμπος θα φτιάξει Cumulus που η βάση τος θα ξεπεράσει τα 3.000μ, αλλά θα είναι λίγα. Δυτικότερα όμως από τα Σέρβια θα φτιάξει αρκετά σύννεφα, με βάση 2.700 που θα κατεβαίνει δυτικότερα μέχρι τα 2.400 στην Κορυφογραμμή του Άσκιου/Καμβούνια όρη.



Θερμικά
Με βάση τους αλγόριθμους και το συγκεκριμένο τεφίγραμμα, τα θερμικά στην περιοχή των Σερβίων θα είναι γύρω στο +2, αλλά όσο πηγαίνουμε δυτικά θα αυξάνονται κατά πολύ. Χαμηλά όμως προβλέπεται και μια θερμοκρασιακή αναστροφή γύρω στα 1.000μ.

Βροχή
Αν κρίνω από τη γραμμή μετώπου που πλησιάζει, στη ΒΔ Ελλάδα, προβλέπονται κάποιες βροχές από νωρίς το μεσημέρι, που θα πλησιάζουν από τα Δυτικά και πιστεύω ότι θα κρατηθούν μακρυά σε μια γραμμή από Καστοριά-Ιωάννινα και δεν θα επηράσουν τις πτήσεις στα Σέρβια. Την Τρίτη όμως θα έρθουν ποιό Ανατολικά.


Πιστεύω ότι αύριο υπάρχει δυνατότητα να μπεί ένα τασκ, καθώς οι λιγότερο ισχυροί Ανατολικοί άνεμοι, η υψηλή βάση νεφών και τα δυνατά θερμικά που θα επικρατήσουν στην περιοχή δείχνουν μεγάλη προοπτική για μια κατεύθυνση προς τα Νοτιοδυτικά προς Μουζάκι-Δομοκό. Θεωρώ ότι αύριο θα είναι εξαιρετική μέρα και για το Μουζάκι, που θα πετάει από νωρίς το πρωί.


Βαγγέλης Τσούκας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021