Ερχεται το Σαββατοκύριακο και περιμένουμε πως και πως για να προγραμματιστούμε στο που θα πετάξουμε ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.
To πέρασμα της μετωπικής δραστηριότητας που θα επηρεάσει την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, και οι αγώνες στο Σαντομέρι της Αχαϊας δίνουν περισσότερο ενδιαφέρον στην πρόβλεψη και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν και θα επηρεάσουν τις πτήσεις μας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 3 ΕΩΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ 

ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27-06-2013 / 1300 C 
ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-06-2013 ΕΩΣ ΚΑΙ 
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 03-07-2013 

Σάββατο 
ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ. ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΙ ΟΜΒΡΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ. 

ΑΝΕΜΟΙ: ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ 6 ΜΕ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ. 

Κυριακή 


ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΑΓΗ 6 ΜΕ 7 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. 

Φαίνεται ότι η καλύτερη μέρα ειναι η Παρασκευή, ειδικά για την Πελοπόννησο που θα γίνουν και οι Αγώνες το ΣΚ, με potential free distance >100km.Αναλυτικότερα για το Σαντομέρι παρακάτω:

Καλύτερες περιοχές.
Παρασκευή
Δυτική Πινδος, η γραμμή απο τα δυτικά που περιλαμβάνει Ιωάννινα, Αρτα, Αγρίνιο, Παναχαικό, μεγαλοπολη, Ταυγετος, φαίνεται να δουλεύει καλά για cross country, αν και το μεσημέρι στα βόρεια μπορεί να έχουμε βροχές.

Σάββατο
Η Ανατολική  Ελλάδα θα δουλεύει καλύτερα, και θα υπάρχει μια Καλη γραμμή απο Φλωρινα, Κοζάνη, Λάρισα, Λαμία, κιθαιρώνας, Κορινθία, Πάρνωνας. Βέβαια αυτο επηρεάζεται απο τις βροχές σε Μεσσολογγι, Λευκαδα, Έδεσσα, Ολυμπος, Κισαβος, Πήλιο, Θεσσαλονίκη, Δραμα που βρίσκονται μέσα στην περιοχή του συστήματος που περνάει απο τα δυτικά προς τα ανατολικά, και συνοδεύεται απο φαινόμενα.

Κυριακή
Γενικά οι συνθήκες πέφτουν απο αστάθεια, μειώνεται η πιθανότητα βροχών σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τα Βόρεια. Πιθανές βροχές στα ορεινά, θα επηρεάσουν Γιάννενα, Αρτα, Αγρίνιο, Ανατολικό Ζαγόρι, Κιλκίς, Ανατολικά της Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Δράμα, και Θράκη.

Για να δούμε ποιό αναλυτικά:
Νέφη:

Περισσότερα νέφη σε Κεντρική και βόρεια Ελλάδα, κυρίως στα Ανατολικά με υψηλή βάση το Σάββατο. Την Κυριακή θα έχουμε περισσότερα νέφη σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το XC skies όσο και από το top meteo. Στις τελευταίες εικόνες, με πράσινο φαίνεται και η βροχή για Σάββατο και για Κυριακή, οι αριθμοί δε στο χάρτη αντιστοιχούν με τα υψη στα οποία θα ανεβαίνουν τα θερμικά.

Βροχές:
Είναι ξεκάθαρο ότι την Κυριακή θα έχουμε βροχές Νοτιότερα, και καιταιγίδες στην Πίνδο μέχρι τα Βαρδούσια.

Άνεμοι:

Οι άνεμοι γενικά κινούνται από ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα το Σάββατο σε ΒΔ την Κυριακή. Στην Ανατολική Ελλάδα Νότιοι στην Ανατολική Πελοπόννησο, Ανατολικοί-ΒΑ στην Κεντρική Ανατολική.

Θερμικά:
Γενικά το ΣΚ δίνει πρόβλεψη για θερμικά +4 στις 15.00, καταλαβαίνετε όμως ότι αυτό επηρεάζεται από τον γενικότερο καιρό και τη νεφοκάλυψη που θα βγάλει.

Κατά περιοχές:
Σαντομέρι
Βαρομετρική 1012 Σάββατο και Κυριακή
Ανεμοι στο έδαφος ΔΝΔ 12-15 kph που ψηλότερα θα ενισχύονται μέχρι 18 kph ΔΝΔ
Θερμικά +4 με άνοδο μέχρι 1.800μ
Αναστροφή περίπου στα 1600μ
Λίγα σύννεφα έως καθόλου το Σάββατο. Περισσότερα σύννεφα την Κυριακή με βάση από 1500-1800
Βροχή δεν αναμένεται το Σάββατο, την Κυριακή πιστεύω ότι θα κάνει κάτι στον Ερύμανθο.
Η μέρα θα αλλάξει την Κυριακή καθώς οι άνεμοι θα γυρίσουν σε ΒΔ και θα ενισχυθούν μέχρι 25kph.

Αγρίνιο
Αντίστοιχη εικόνα και στο Αγρίνιο, που η ημέρα θα ξεκινήσει χωρίς νέφη, αργότερα όμως θα εμφανιστούν με ανόδους λίγο υψηλότερα , μέχρι 2.100 το Σάββατο και την Κυριακή αρκετά Cumulus μέχρι τα 2.300μ. Βροχή δεν φαίνεται να δίνει στην περιοχή, αλλά μέσα στα βουνά προς Βαρδούσια πιθανώς να φαίνονται καταιγίδες το μεσημέρι.

Κιθαιρώνας
Ανεμοι ασθενείς, με σύννεφα στα 2.100 το Σάββατο και την Κυριακή λίγο ψηλότερα και περισσότερα, με Βόρειους ασθενείς ανέμυς και χωρίς βροχή. Ενα σενάριο Αμφίκλεια-Κιθαιρώνας φαίνεται πιθανό.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, δεν τα βλέπω πολύ καλά τα πράγματα. Στη Θεσσαλονίκη, αρκετά νέφη μέχρι 1500-1800 Σάββατο και Κυριακή, αλλά με πιθανότητα να έχουμε βροχές. Υπάρχει πιθανότητα οι βροχές να περικυκλώσουν την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ στα Βασιλικά να κάνει στεγνή τρύπα.

Αθήνα.
Στην Αθήνα φαίνεται καλύτερη ημέρα το Σάββατο με σύννεφα και υψηλή βάση πάνω από τα βουνά, που στην πεντ΄ρλη μπορεί να είναι 1.500μ ενώ στην Πάρνηθα πάνω από 2.000 έως και 2.500 Δυτικότερα. Οι άνεμοι το Σάββατο ΝΔ 13kph το μεσημέρι, που την Κυριακή θα γυρίσουν σε ασθενείς Βόρειους. Αν κάποιος σκοπεύει να Αλωνίσει την Ανατολική Στερεά Ελλάδα με Ανεμόπτερο, φάινεται ότι θα είναι ένα καλό ΣΚ με νέφη παντού, ασθενείς ανέμους και χωρίς πιθανότητα να βρέξει μέχρι τη Γκιώνα.

CU στο Σαντομέρι

Βαγγέλης Τσούκας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021