Weather Forecast Monday 8 June


Εξέτασα τον καιρό από ανεμοπορική σκοπιά για τρεις περιοχές που θεώρησα προσβάσιμες για τη Δευτέρα. Τα Καλάβρυτα, την Αμφίκλεια, τον Εμπεσσό.

Και στις τρεις περιπτώσεις παρατήρησα ότι υπάρχουν κάποια κοινά, και κάποιες διαφορές.

Και στα τρία μέρη πάνω από τα 1600μ θα υπάρχει ένα στρώμα με σημαντική ένταση ανέμου που θα ενισχύεται καθύψος.

Και στα τρία μέρη, θα πέσει η υγρασία, και θα αλλάξει η αέρια μάζα καθώς θα αντικατασταθεί στην περιοχή από τον ισχυρό ΒΔ σε μεγάλο ύψος. Κάτω από τις αναστροφές όμως θα υπάρχει εγκλωβισμένος αέρας της Κυριακή με περισσότερη υγρασία. Αυτό θα κάνει τα θερμικά να είναι πιο ασθενικά, και λειτουργικά πάνω από τα 500-600 μέτρα που θα είναι η πρώτη αναστροφή. 

Μετά μπαίνουμε σε ένα καλό στρώμα που τα θερμικά θα είναι καλά αλλά θα σπάνε στην επόμενη αναστροφή στα 1500-1600. Σε αυτό το ύψος θα υπάρχει ανατάραξη καθώς θα υπάρχει δυνατός αέρας ψηλότερα και θα αναμειγνύονται υγρός και ακίνητος αέρας με ψυχρό και γρήγορο, οπότε το να ανέβεις πάνω από τα 1600 θα είναι μια περιπέτεια.

Δείτε παρακάτω το σχετικό πίνακα:

 
To Καλύτερο μέρος θα είναι η Βόρεια Πελοπόνησος όπου θα εμφανιστούν και Cu μετά από τις 14.00 περισσότερα στη γραμμή για Πάρνωνα. 

Αντίθετα στην Αμφίκλεια θα έχει περισσότερη υγρασία, περισσότερα νέφη, θα κάνει υπερκάλυψη και δίνει πιθανότητα καταιγίδων μέχρι τη Γκιώνα.

Στον Εμπεσσό δεν περιμένουμε σύννεφα. 




Πιστεύω ότι για όλα τα μέρη το πλεονέκτημά τους μπορεί να είναι και μειονέκτημα επίσης.

Συγκεκριμένα στην Αμφίκλεια θα έχουμε λιγότερη ένταση ανέμου χαμηλά, και ο καιρός θα είναι πιο υγρός με κίνδυνο βροχής και αναταράξεων στα 1600. Στον Εμπεσσό και στα Καλάβρυτα η πιθανότητα για νέφη είναι μικρότερη, λόγω του ότι ο άνεμος θα είναι το πιθανότερο ισχυρότερος σε μεγάλο ύψος πάνω από τα 1600μ.

Θα παίξουν οι πιθανότητες.

Βαγγέλης Τσούκας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021