Paramythia XC OPEN FAI-2 Event WEATHER FORECAST





Συνοπτικά
Ανεμοπορικό Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός της Παραμυθιάς το τετραήμερο που ακολουθεί, καθώς βρισκόμαστε σε μια περιοχή που οριακά θα επηρεάζεται από τον ασταθή καιρό της Πίνδου.

Ο χαμηλότερος αέρας θα έχει υψηλή υγρασία, ψηλότερα όμως ο ηπειρωτικός Βοριάς θα περιορίζει τα φαινόμενα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, Ζέστη και Υγρασία χαμηλά, και πάνω από μεγάλους υπειρωτικούς όγκους την πιθανότητα μεμονωμένων Shower Clouds στην περιοχή, που κατά τόπους θα συγκεντρώνονονται σε μεμονωμένες καταιγίδες. Αυτές θα περνούν από τα Βόρεια , βορειοανατολικά και θα κατευθύνονται προς Αρτα, περνώντας Ανατολικά, προς Δοδώνη και Μητσικέλι, οπότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνουν ωραίες πτήσεις στα Δυτικά που θα είμαστε.

Επίσης η πραγματική εικόνα σε σχέση με αυτό που προβλέπουν τα μοντέλα είναι πιο "Στεγνη" με λιγότερα σύννεφα και φαινόμενα από αυτό που προβλέπει το προγνωστικό ICON και μάλλον πιο κοντά στο GFS μοντέλο που δείχνει τα πράγματα πιο αισιόδοξα.


Παρασκευή

Βαρομετρική
1013mbσχετικά σταθερή, με ελαφρώς πτωτική τάση μέσα στην ημέρα.

Max Temp
Μέγιστη θερμοκρασία στην περιοχή γύρω στους 32 στις 15:00. Αυτό σημαίνει λιγότερο contrast θερμοκρασίας  στο έδαφος και μεμονωμένα θερμικά σε συγκεκριμένα σημεία με μεγάλη θερμοκρασιακή αντίθεση.

Dew Point
που θα είναι αρχικά 17 και θα κατέβει στο 16 την ώρα της μέγιστης θερμοκρασίας (στις 14:00).

Θερμικά
Μετά τις 13¨00 που θα δουλεύουν καλύτερα οι Δυτικές πλαγιές γύρω στο +3m/s αργότερα στο peak της ημέρας μέχρι 4m/s. H καλή ζώνη των θερμικών θα είναι μέχρι τα 1200 από το έδαφος, ενώ ψηλότερα θα περιορίζεται η άνοδος. Τα θερμικά θα είναι εκμεταλλεύσιμα μέχρι τα 1800-1900 ενώ η βάση νεφών θα είναι ψηλότερα, μέχρι 2450μ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η υγρασία θα αυξηθει στην περιοχή, τα θερμικά θα εξασθενήσουν κατά 1m/s και η βάση νεφών μπορεί να κατέβει, ειδικά στην περιοχή ανατολικά προς τα Γιάννενα.

Αναστροφές
3 επίπεδα στρωμάτων στην ατμόσφαιρα, στα οποία περιμένουμε διαφορετικη συμπεριφορά του αέρα φαίνεται από τα τεφιγράμματα:
1200μ. Μέχρι αυτό το ύχος η μεγάλη κλίση της θερμοβαθμίδας δείχνει ότι θα είναι η καλύτερη ζώνη των θερμικών, καθώς η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του πυρήνα των ανοδικών και του περιβάλλοντα αέρα θα είναι μεγαλύτερη.Είναι όμως και η ζώνη που μπορεί να επηρεαστεί από την αυξημένη υγρασία που θα φέρει η ΒΔ αύρα του Ιονίου μέσα στην ημέρα.  Πάνω από τα 1200 αλλάζει ο άνεμος σε Β ασθενή και τα θερμικά εξασθενούν

2000μ. Πάνω από εδώ θα έχουμε μια στροφή και ενίσχυση του ανέμου από ΒΑ άνεμος προκαλώντας καποια ανατάραξη, αλλά και κάποια επιτάχυνση των ανοδικών μέχρι τη Βάση νεφών στο επόμενο επίπεδο.

2450μ Εδώ θα είναι η βάση νεφών

Νέφη
Η Νεφοκάλυψη δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 30%, μιλώντας για χαμηλά νέφη, αν και θα είναι περισσότερο ανεπτυγμένη ανατολικά, ενώ κοιτάζοντας δυτικά ο ουρανός δεν θα έχει νεφοκάλυψη.

Το μεσημέρι αναμένονται Shower Clouds προς Μητσικέλι, σε μια ευρεία περιοχή, που θα εξελίσσονται σχετικά αργά, και ένα Ενδιάμεσο στρώμα ανάμεσα σε αυτά, καθώς θα γίνεται κάποια υπερκάλυψη (Over Development) με ένα ασαφές στρώμα πάνω από τα 2.500μ

Σε συγκεκριμένες περιοχές θα γίνουν κάποια Cb (Βορειότερα) ,  αλλά μπορεί να επηρεάσουν την περιοχή της Παραμυθιάς γύρω στις 14¨30 και μετά.

Υγρασία
Αρχικά γύρω στο 35%, αργότερα θα επηρεαστεί χαμηλά και από τις τοπικές αύρες και χαμηλότερα από τα 1200μ θα φτάσει το 45% το μεσημέρι.
Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε το αρχείο: εδώ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021