Ενδιαφέρουσα Ανάλυση Δορυφορικών Εικόνων

Σε ένα ενδιαφέρον link που έχω εντοπίσει, δίνονται πληροφορίες από το MODIS, που μπορεί να έχουν ανεμοπορικό ενδιαφέρον. Το σύστημα αυτό αποτελείται από δορυφόρους οι οποίοι σκανάρουν συνεχώς την επιφάνεια της γης, και αν ταιριάξει το δρομολόγιο, μπορούν να μας δώσουν real time ή σχεδόν real time φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τα νέφη που σχηματίζονται, τους νεφόδρομους, το ύψος των νεφών κλπ.

Υπάρχει η δυνατότητα να βάλεις κάποια layers, όπως είναι οι θερμοκρασίες στο έδαφος, στην κορυφή των νεφών, να παίξεις με εύρος θερμοκρασιών, υγρασίας, κλπ, και να δεις κάποια ενδιαφέροντα με τη βοήθεια των οποίων να σχεδιάσεις μια σωστή διαδρομή Cross country. Θεωρητικά, μπορείς να εντοπίσεις περιοχές με ανοδικά και ευρύτερες ψυχρές περιοχές καθοδικών και να βρεις τις καλές ανοδικές γραμμές που πρέπει να ακολουθήσεις αποφεύγοντας τις κακοτοπιές.

Δείτε για παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα:


Βλέπετε μετά από την ενεργοποίηση κατάλληλων layers, τις ανοδικές περιοχές με τα Cumulus, και γύρω ή ανάμεσα από ευτές τις περιοχές με το πράσινο που αντιστοιχούν σε ψυχρότερες- καθοδικών περιοχές.

Με δεδομένο ότι το σύστημα κρατάει date log, θα είχε επίσης ενδιαφέρον, να βάλεις πάνω σε ένα τέτοιο χάρτη μια πτήση εκείνης της ημέρας που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την επιτυχία ή την αποτυχία της, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα σύμφωνα με το MODIS.

Με μια ευρύτερη ανάλυση θα μπορούσαν να βγούν συμπεράσματα για καλές και κακές διαδρομές στο σχεδιασμό ενός μεγάλου XC, αποφεύγοντας τις πράσινες περιοχές

Επίσης εδώ μπορείτε να δείτε με το κίτρινο, τις περιοχές στις οποίες οι κορυφές των νεφών φτάνουν σε μεγαλύτερο ύψος - Conjestus, Cumulo nimbus.

Για να δείτε και να μελετήσετε το σύστημα, μπείτε στο www.xcproject.gr και πατήστε το εικονίδιο MODIS όταν εμφανιστεί στα δεξιά πάνω της κεντρικής φωτογραφίας.

Food for thought!

Evangelos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021