Σύνοψη:
Σαββατοκύριακο, με ανεμοπορικές ελπίδες προβλέπεται σε κάποιες περιοχές της χώρας. Σίγουρα οι τοπικές συνθήκες θα επικρατήσουν το Σάββατο, και περιοχές που είναι προστατευμένες και αυτόνομες μικρομετεωρολογικά θα λειτουργήσουν με βάση τους τοπικούς κανόνες, την Κυριακή όμως θα επικρατήσει γενικά Νότιο Ρεύμα, που θα επηρεάσει το που θα πετάει καλά και που όχι.
Ας δούμε λίγο ποιο αναλυτικά:

Σάββατο:
Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς έως μέτριοι ΔΒΔ στα Βόρεια της Δυτικής Ελλάδας το Σάββατο, ενώ στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα γίνονται Νότιοι. Στο Αιγαίο θα έχουμε ΒΒΔ ανέμους, ειδικά στα ανατολικά. Γενικότερα αυτό θα επηρεάζεται από το υψόμετρο και τις τοπικές αύρες, όπου χαμηλότερα η τάση της διεύθυνσης θα είναι από ΝΔ, ενώ σε μεγαλύτερο ύψος η τάση θα είναι ΒΔ.
Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάζει γύρω στα 1.600μ. Επίσης θα υπάρχουν αναστροφές γύρω στα 1000 μέτρα.

Προβλέπεται ότι θα υπάρχει αστάθεια κατά τόπους, με θερμικά που μπορεί να γίνουν και +2m/s, αυτό όμως πιστεύω να συμβαίνει πάνω από ορεινό terrain.

To μέγιστο ύψος των θερμικών , θα κυμαίνεται στην Πίνδο γύρω στα 2400-2500 μέτρα, στην Πελοπόννησο γύρω στα 2.200 μέτρα γύρω από την Τρίπολη, ενώ στην Κρήτη 1400-1500μ, ειδικά στα ορεινά, και ψηλότερα στα δυτικά του νησιού.

Γενικότερα δεν προβλέπονται σύννεφα Cu, τα οποία θα περιορίσουν την παρουσία τους στην περιοχή ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στη Βόρεια Αττική, Νότια Εύβοια, Νότια Πελοπόννησο και Κρήτη πάνω από τα ορεινά.

Κυριακή:
Θα επικρατήσουν οι Νότιο Δυτικοί άνεμοι σε όλη τη χώρα, έως μέτριοι.

Πάλι προβλέπονται θερμικά γύρω στο +2m/s, με πάλι διαφοροποίηση κατά περιοχές, ανάλογα με τις μέγιστες θερμοκρασίες του εδάφους. Το μέγιστο ύψος που θα φτάνουν, αλλάζει σε σχέση με το Σάββατο, και συγκεκριμένα στην Πίνδο θα είναι μέχρι 2.200m, στην Πελοπόννησο μέχρι 2.200, στην Κρήτη λίγο ψηλότερα από το Σάββατο (έως 1.700) στα ορεινά.

Cumulus θα εμφανιστούν Δυτικά των Ιωαννίνων και στη Δυτική και Ανατολική Κρήτη.

Cross Country Potential θα υπάρχει γύρω από τις πορτοκαλί περιοχές, όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες για Σάββατο και Κυριακή:


Η Κυριακή ίσως είναι λίγο περισσότερο αισιόδοξη για XC στη Βόρεια Αττική και τη Βοιωτία, αλλά όλα θα κριθούν από την κατεύθυνση των ανέμων που τελικά θα επικρατήσει στις περιοχές των απογειώσεων.

Τατόι:

Το τεφίγραμμα για την Πάρνηθα που αφορά στο Σάββατο, φαίνεται παρακάτω:



Εδώ, και ειδικά στα Νότια της Πάρνηθας, δείχνει άπνοια στο έδαφος, στα 500μ ΒΔ ασθενείς, που θα στρέφουν σε Δυτικούς γύρω στα 1.600m, και από εκεί και πάνω ΝΔ, σε κάθε περίπτωση ασθενείς.

Για την Κυριακή όμως, αντίστοιχη αστάθεια αλλά με την επικράτηση Νότιων ανέμων 5-6 κόμβων στο έδαφος, που σε μεγαλύτερο ύψος θα ενισχύονται σε 8 κόμβους και θα στρέφουν σε ΝΔ, ενώ πάνω από τα 2200, θα είναι ΔΝΔ 11-12 κόμβοι.

Netto θερμικό +2,5 max την Κυριακή.

Καλό Σαββατοκύριακο με δραστηριότητα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεκορ ελεύθερης απόστασης απο Αμφικλεια-περιγραφή 22 Μαιου 2022

40 km XC flight from Kadilli to Varympompi 27 Mar 2021